Új mérce a befektetéseknél: Fenntarthatóság

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjének számító BlackRock vezérigazgatója a befektetések tekintetében új szempontként határozza meg a fenntarthatóság követelményének való megfelelést.

Larry Fink vezérigazgató a vállalat ügyfeleinek írt levelében felhívta a figyelmet a környezeti fenntarthatóság fontosságára.

A vezérigazgató kijelentette, hogy a BlackRock meg fogja szüntetni azokat a beruházásait, melyek magas kockázatúak a környezeti fenntarthatóság szempontjából, valamint meg fogja vonni a támogatást azoktól a cégvezetőktől, akik a fenntarthatóság terén idővel nem mutatnak fel előrelépést.

Tekintve, hogy Larry Fink üzenete a pénzpiac számos szereplőjéhez elér, így az általa újonnan meghatározott szempont a befektetési piacok és a startupok életében új kihívásokat jelenthet a jövőben.

Larry Fink szerint a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele meghatározó lehet a vállalatok hosszú távú sikerességének szempontjából. Úgy véli, hogy a környezetvédelmi kockázat egyben befektetési kockázatot is jelent, hiszen az éghajlatváltozás következményei (növekvő élelmiszer-árak, a hőség okozta termelékenységi visszaesés, kiszámíthatatlanság) hatással lesznek az árakra, költségekre és a teljes gazdasági növekedésre.

Éppen ezért alapjaiban újra kell gondolni mindazt, amit a kockázatokról tudunk. A befektetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az általuk támogatott vállalatok hogyan viszonyulnak a fenntarthatóság és a hosszú távú növekedés kérdéséhez, mert idővel azok a társaságok, melyek nem fordítanak figyelmet a fenntarthatóságra és így a részvényeseik érdekeire, a piacon szkepticizmussal fognak szembesülni. Ennek az ellentéte is igaz. Példaként hozható fel az Allbirds cipőgyártó startup, melyet – miután kinyilvánította a környezeti fenntarthatóság melletti elkötelezettségét és ennek tanúbizonyságát is tette (az általa kifejlesztett, szenet nem tartalmazó cipőápolási termék elkészítésének módját nyilvánossá tette, bátorította a munkatársait, hogy csatlakozzanak egy klímavédelmi tüntetéshez a munkaidő alatt)  – 2 éves működést követően már 1,4 millárd dollárra becsültek.