Apple vs. Gerard Williams – meddig is tart a munkaidő?

Mit tennél, ha egy régóta az alkalmazásodban álló munkavállaló egy rivális startup-ot indítana? Ha történetesen te vagy az Apple, akkor a válasz az, hogy perelsz.

Az Apple augusztusban beperelte Gerard Williams-et, aki 9 évet töltött el a cégnél, mint processzorfejlesztő, mielőtt otthagyta volna az Apple-t annak az érdekében, hogy megalapítsa a saját server-chip startupját, a Nuviat, amelynek az értéke alapításkor 53 millió dollár volt.

Érdekes és talán érthetetlen módon az ügy középpontjában nem az üzleti titkok ellopása áll, hanem sokkal inkább az, hogy az Apple azt állítja, hogy Williams szerződésszegést követett el azáltal, hogy gyakorlatilag a munkaidejében hozta létre a vállalatát, ideértve azon munkatársainak a felvételét is, akik követnék őt az Apple-től a Nuvia-hoz, ahelyett, hogy ezen az ügyeit munkaidőn kívül, a szabadidejében intézte volna.

Gerard Williams ezzel szemben azt állítja, hogy a vállalat átnézte a saját üzeneteit, ezzel megsértve személyiségi jogait, mielőtt beperelték volna őt a Nuvia piacra dobásáért, így beadványában ezen bizonyítékoknak a perből történő kizárását kérte. Amint azonban arra a bíró is rámutatott, a keresetben nincs olyan állítás, mely szerint a szöveges üzenetekhez akként jutott volna hozzá az Apple, hogy lehallgatott vagy felvett volna bizalmas beszélgetést.

Ugyan Kalifornia állam joga lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy versengő tevékenységet folytató vállalkozás létrehozását tervezzék a munkaviszonyuk fennállta alatt, de ahogyan az ügyben eljáró bíró rámutatott, ez nem tesz lehetővé ilyenféle tervezgetést, amely a munkaidőben és a munkáltató eszközeinek felhasználásával történik.

És itt kezdenek a dolgok komplikálttá válni.

A tech iparágban a munkaidő nem feltétlen reggel 9-től este 6 óráig tart, ezért gyakorlatilag lehetetlen meghúzni a határvonalat Williams munkaideje és szabadideje között. Éppen ezért olyan nehéz meghatározni, hogy vajon az Apple erőforrásainak kihasználásával tudta-e piacra dobni a Nuviat.

Gerard Williams és az ügyvédei szerint ez a per nem más, mint az Apple kétségbeesett kapálódzása annak az érdekében, hogy leállítsák egy korábbi munkavállalójuk új vállalkozását.

Kérdéses, hogy hogyan fog ez az ügy kibontakozni. Amint egy San Francisco-beli munkajogász mondta: ,,Ez így, vagy úgy, de mindenképpen forradalmi, úttörő döntés lesz.”